Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Γιατί "Φιλοκτήτης";

Το όνομα του ιστολογίου αυτού είναι, προφανώς, εμπνευσμένο από τον ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, το Φιλοκτήτη. Ρίχνοντας μια ματιά στο μύθο του ήρωα, γίνεται, θεωρώ, αντιληπτός ο σημειολογικός συμβολισμός του «Φιλοκτήτη».
Σύμφωνα λοιπόν με την ελληνική μυθολογία, ο Φιλοκτήτης ήταν γιος του βοσκού Ποίαντα και της Μεθώνης. Νεαρός ακόμα, έγινε μάρτυρας ενός γεγονότος που έμελλε να στιγματίσει τη μετέπειτα ζωή του. Κάποια μέρα, έτυχε να περνά από το όρος Οίτη τη στιγμή που ο  Ηρακλής ζητούσε από το γιο του Ύλλο ν’ ανάψει την πυρά για να τον κάψει, μη μπορώντας ν’ αντέξει άλλο τους αφόρητους πόνους από το χιτώνιό του, το οποίο είχε αλείψει η γυναίκα του Δηιάνειρα με το φαρμακερό αίμα του Κένταυρου Νέσσου. Ο Ύλλος δίσταζε να το κάνει και τότε ο Ηρακλής ζήτησε αυτή τη χάρη από τον πρώτο περαστικό, που ήταν ο Φιλοκτήτης.  Ο Φιλοκτήτης δέχτηκε να ικανοποιήσει την επιθυμία του Ηρακλή κι εκείνος για να τον ευχαριστήσει του χάρισε το τόξο και τα δηλητηριασμένα βέλη του.
Αργότερα, ο Φιλοκτήτης εκστράτευσε μαζί με τους υπόλοιπους Αχαιούς εναντίον των Τρώων.  Στη Λήμνο, όπου έκαναν στάση, ο Φιλοκτήτης πλησίασε πολύ κοντά σε έναν ναό της θεάς Αθηνάς και μια ύδρα (δηλητηριώδες φίδι) τον δάγκωσε στο πόδι, προκαλώντας του αφόρητους πόνους και μια δύσοσμη πληγή. Με προτροπή του Οδυσσέα και των Ατρειδών, τον εγκατέλειψαν στο νησί όπου και παρέμεινε περίπου δέκα χρόνια, καθ' όλη, σχεδόν, τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.
Καθώς ο Τρωικός Πόλεμος μαινόταν και οι Αχαιοί αδυνατούσαν να καταλάβουν την Τροία, ζήτησαν από τον αιχμάλωτο Τρώα μάντη Έλενο χρησμό σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν. Σύμφωνα με το χρησμό, το Ίλιον δεν θα κυριευόταν αν δεν βοηθούσε το ανίκητο τόξο και τα φαρμακερά βέλη του Ηρακλή, τα οποία ο ήρωας είχε χαρίσει στο Φιλοκτήτη. Έτσι, οι Αχαιοί αποφασίζουν να στείλουν τον Οδυσσέα και το Νεοπτόλεμο, το γιο του Αχιλλέα, με σκοπό να αποσπάσουν, έστω και με δόλο, το τόξο και τα βέλη του Ηρακλή από το Φιλοκτήτη. Εκείνος όμως αρνείται να τα δώσει, νιώθοντας προδομένος από τους συντρόφους του που με τόση σκληρότητα και τον είχαν εγκαταλείψει δέκα χρόνια πριν. Τότε, εμφανίζεται, ως από μηχανής θεός, ο Ηρακλής και πείθει το Φιλοκτήτη να πάει ο ίδιος στην Τροία και να πολεμήσει στο πλευρό εκείνων που τον πρόδωσαν, φέρνοντας, όπως είχε προβλέψει ο χρησμός, τη νίκη στους Αχαιούς.

Η τελευταία πρόταση συμπυκνώνει την αιτιολόγηση της επιλογής του ονόματος αυτού του ιστολογίου.  

*Τα παραπάνω στοιχεία είναι από την τραγωδία «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή.
«Φιλοκτήτης», έργο του Ζαν-Ζερμέν Ντρουέ, Μουσείο Καλών Τεχνών, Σάρτρ (1786-1788).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου